Možná jste to zažili také - sedíte v krásné restauraci, všem kolem nosí úžasně vypadající voňavé pokrmy a vy máte v ruce jídelní lístek s podrobně popsanými pokrmy. Zíráte na to a nevíte, co si objednat, protože vám známá slovíčka
meat, ham a bacon se zde moc nevyskytují. Dnes to zkusíme napravit a zaměříme se na ryby, maso a jídla nebo výrobky z něj.
maso | meat |
vepřové | pork |
hovězí | beef |
telecí | veal |
jehněčí | lamb |
skopové | mutton |
drůbež | poultry |
kuře | chicken |
kachna | duck |
husa | goose |
krůta | turkey |
králík | rabbit |
zvěřina | venison, wild game |
řízek | cutlet, fillet, steak |
řízek | steak fried in three layers |
kotleta | chop |
žebírko | rib |
játra | liver |
mleté maso | ground meat |
sekané maso | minced meat |
svíčková | sirloin |
kýta, noha | leg |
salám | salami, sausage |
párek, klobása | sausage |
šunka | ham |
slanina | bacon |
tlačenka | headcheese |
ryba | fish |
pstruh | trout |
losos | salmon |
kapr | carp |
tuňák | tuna |
treska | cod |
štika | pike |
žralok | shark |
velryba | whale |
chobotnice | octopus |
humr | lobster |
ústřice | oyster |
krab | crab |
kaviár | caviar |
vařit | to boil |
péct | to roast |
smažit | to fry |
grilovat | to grill, to broil |
dusit | to stew |
udit | to smoke |
Zdroje: slovník na Seznamu, slovník Password, Angličtina do dlaně, Anglicky v běžných situacích
Angličtina z druhé strany - úvod